Téma, na které narazíte dříve nebo později u každého skalního nevegan “fitnesáka”: chci svaly, ne tuk,. Tudíž maso jíst musím, protože v něm jsou nulové sacharidy a já na vegan stravě se sacharidy nechci nabírat tuk. Když pomineme někdy možná až fobickou reakci lidí věnujících se fitness ze slova sacharidy 🙂 (vtip – předsoutěžní příprava jich opravdu mnoho tolerovat nemůže), pak je asi nutné dodat, že ve vyváženém rostlinném jídelníčku to tak být vůbec nemusí. A to ani s ohledem na schopnost budování svalů z rostlinných bílkovin – ale o tom v jiném článku /LINK/

Každopádně odpověď na otázku v názvu článku je – Hodně často Ano.

Ne vždy, ne u všech, a ne vždy to znamená, že je to špatně.

Každopádně veganská strava má k vyššímu zastoupení sacharidů blíže, a proto je užitečné o tom vědět. Někomu to tak vyhovuje a může se cítit skvěle a příjemně, ale někdo má díky tomu problémy s nevyhovující nadměrnou hmotností, překyselením, v případě sportovců nemusí v kombinaci s nižším příjmem bílkovin docházet v případě velmi intenzivních tréninků k dostačující regeneraci.

I proto je fajn mít také základní povědomí o tom jak alespoň přibližně svůj jídelníček vyvážit v poměru bílkovin a sacharidů, jaké jsou základní druhy sacharidů a co v mém těle vytvoří, a které je tedy lepší přijmout kdy. A vědomě si pak svůj jídelníček alespoň v hrubých rysech řídit.

A jak tedy na to? V první řadě – sacharidy by měly tvořit přibližně 50% jídelníčku. Pokud intenzivně sportujete, zejména vytrvalostními sporty, nebo děláte sporty obsahující výbušnost a dynamiku, pak by tento poměr měl být vyšší. Důležité je to, které potraviny jsou spíše bílkovinné povahy, které spíše sacharidové a co v našem těle “dělají”. Ve chvíli kdy vím, že sacharidy mi dodají energii, díky které mohu podat fyzický výkon zařadím si své “oblíbené” sacharidové favority do jídelníčku v dostatečném časovém předstihu před výkonem.

A to ideálně sacharidy složené, s nízkým glykemickým indexem, z nichž si naše tělo ukládá energii ve formě glykogenu do svalů a může ji tak využít i v průběhu výkonu, ne hned jak je tomu u sacharidů jednoduchých (o tom povíme si v jiném článku – LINK). Ideální poměr se uvádí až 80% všech sacharidů složených, s nízkým glykemickým indexem /o něm více zde LINK/.

Pokud tedy vím, že některý den budu ležet v posteli a číst si knížku – tedy moc fyzické aktivity neprojevím, pak sacharidů nezařadím tolik (myšleno obecně – jeden den v posteli s knížkou a vegan zmrzlinou vás určitě nezabije 🙂 ). To platí hlavně pro somatotypy mezomorfní – tedy ty, kteří pro nějaký ten špíček 🙂 nejdou daleko (ektomorfové mají dní v posteli se zmrzlinou v životě nespravedlivě více)

Pro plánování veganské stravy je práce se sacharidy velmi důležitá. Je zároveň ale také důležité vědět, že sacharidy potřebujeme! Pro energii, která nás pohání dokonce i když jen spíme. A dokonce je potřebujeme i pro růst svalové hmoty, tedy nejen bílkoviny, jak si hodně lidí myslí – svalstvo bez energie přestává anabolizovat a tedy i růst.

Takže – přejeme sladké 🙂 přemýšlení a plánování cukrů ve vašem životě.